SKŁADNIKI (na ok 20 standardowych muffinek)
300g mąki
80g cukru
80g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone)
100g kruchych krówek (drobno pokrojonych)
Kruszonka:1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone)
100g kruchych krówek (drobno pokrojonych)
100g mąki (dałam troszkę więcej)
80g masła
3 łyżki cukru
4 drobno pokrojone krówki80g masła
3 łyżki cukru
1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
2. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać.
3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C.
Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Moje ulubione, nie mogą nie smakować:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne są :)
UsuńAniu to przez Ciebie teraz mam ochotę na takie pyszne babeczki. Idę kupić krówki :)
OdpowiedzUsuńMoja reakcja była podobna gdy zobaczyłam je u Moniki - jak najszybciej pójść do sklepu po krówki :)
UsuńSuper muffinki. Poproszę jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJa tez się przyłączam i wpadam na kawę z Marzeną ;-)
OdpowiedzUsuńTo ja wstawiam wodę na kawę :)
UsuńTymi krówkami to wygrałaś xD Podkradamy parę ze zdjęcia :P
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!! Chętna jestem na taka babeczkę, upiekłas więcej? ;-)
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńŁadny widok, apetyczny wypiek :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę rozanieloną minę mojej małej- słodkie małe co nieco i krówki- wszystko to co kocha:)
OdpowiedzUsuńNo przepyszne być musiały!
OdpowiedzUsuńMusiały świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńPyszne muffiny :) Z krówkami muszą być ...mmmmmm
OdpowiedzUsuńKrówki to też moje ulubione cukierki, chociaż nie jem ich zbyt wiele. Nie próbowałam ich jako dodatek do deserów. Pewnie smakowały wyjątkowo. Chętnie zjadłabym taką muffinkę krówkową z jabłuszkiem :)
OdpowiedzUsuńjabłka i krówki to niesamowicie smaczne polączenie, mmm :-))
OdpowiedzUsuńkiedyś krówki jadłam kilogramami! :) Pychota a jeżeli to muffinki, bomba!
OdpowiedzUsuń