Menu obrazkowe:

wtorek, 5 maja 2015

Ciastka serowe (z twarogu sernikowego)

Fajne, smaczne i bardzo proste ciasteczka z twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę ciastka francuskie.


SKŁADNIKI:
150 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli twaróg jest rzadki)
3 łyżki cukru z wanilią

1 szkl twarogu sernikowego (z wiaderka) 
szczypta soli
jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko)  
cukier kryształ do posypania
ulubiona konfitura (u mnie jagodowa)
ewentualnie 1 banan

1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm. 
2. Rurki z konfiturą jagodową: rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę.
3. Trójkąty z bananem: banana pokroić na plasterki, z ciasta wycinać kwadraty, w jednym rogu położyć plasterki banana i złożyć w trójkąty.
4. Ciasteczka posmarować jajkiem/białkiem i posypać cukrem. Można je tylko obtoczyć w cukrze lekko go wciskając w ciasto lecz ciasteczka przy tym wciskaniu się trochę deformują. 
5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15 min z 180*C z termoobiegiem.



Przepis pochodzi z bloga Sio-smutki

16 komentarzy:

  1. Super. Lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię dać jabłko do środka, pyszne są;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Zabieram na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne są:)
    u nas z jabłkami i nazywamy je półfrancuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z konfiturą jagodową muszą komponować się genialnie :D Ewentualnie powidła też by się pewnie super sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIe robiłam takich ciastek :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki przepis znam, na serku homo naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam podobne ciastka, ale już nie dawałam tłuszczu opierały się głównie na twarogu. Potwierdzam są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie takie serowe rogaliki znikają szybciej, niż się pieką;) świetnie smakują nadziane dżemem lub orzechami z czekoladą, pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne ciasteczka :) Z takim serkiem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam ostatnio serowe rożki u koleżanki, pyszota....:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne ciastka :) Zjadłabym takie :)

    OdpowiedzUsuń