Menu obrazkowe:

sobota, 9 maja 2015

Ciasto Maxi King

To ciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi.  A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie!




SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa mleczna:
1 szkl mleka
2/3 szkl cukru
400 g mleka w proszku (pełnego)
25 dag masła
Ponadto:
herbatniki - 4 warstwy (u mnie po ok 20 szt)
1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
1/4 szkl mleka
20 dag czekolady gorzkiej lub 1 mleczna i 1 gorzka
150g orzeszków ziemnych solonych

1. Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. 
2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki.
4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki. 
5. Orzeszki pokruszyć (ja wrzuciłam do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki.

Czyli w skrócie: 
herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa - 
herbatniki - masa mleczna - herbatniki - czekolada + orzechy





Inspiracja: Poezja Smaków

25 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto bardzo słodkie no i kaloryczne ale musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ tu pysznie i wiosennie :) Życzę udanego weekendu i dużo słońca! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł! Bardzo lubię te batoniki więc i ciasto na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza rozpusta na Świecie :p :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je już kiedyś,choć z trochę innego przepisu. Smaczne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A można mleko w proszku zastąpić mleczkiem do kawy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, to musi być konieczie mleko w proszku i musi być na opakowaniu napisane "pełne" (granulowane też się nie nadaje)

      Usuń
    2. Pani Aniu jakie mi Pani poleca ciasto ktore moglabym upiec sama. Byloby to moje pierwsze ciasto wiec przydalby sie prosty przepis.

      Usuń
  7. Ciasta bez pieczenia zazwyczaj są bardzo słodkie, ale... od czasu do czasu można;) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... robię go w przyszłym tygodniu :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pierwszy rzut oka widać, że jest mega słodkie ale po prostu ślinka cieknie jak go widzimy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka blacha mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar blachy podałam obok słowa "składniki":) U mnie było 25x35 ale może być też troszeczkę większa

      Usuń
  11. Pyszne ,znów mnie kusi...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm skusiłabym się chętnie na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne ciasto, wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto kusi mnie już od dawna. Aniu bardzo fajnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, lubię od czasu do czasu zjeść takie słodkie i kaloryczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląd ładnie ale to bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Maksymalnie pyszne ciasto ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam to ciasto i całe wylądowało w koszu okropne...

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadam oczami... Jutro kupuję składniki i robię :)

    OdpowiedzUsuń