SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa mleczna:
1 szkl mleka
2/3 szkl cukru
400 g mleka w proszku (pełnego)
25 dag masła
Ponadto:
herbatniki - 4 warstwy (u mnie po ok 20 szt)
1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
1/4 szkl mleka
20 dag czekolady gorzkiej lub 1 mleczna i 1 gorzka
150g orzeszków ziemnych solonych
1. Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić.
2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki.
4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki.
5. Orzeszki pokruszyć (ja wrzuciłam do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki.
Czyli w skrócie:
herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa -
herbatniki - masa mleczna - herbatniki - czekolada + orzechy
Inspiracja: Poezja Smaków
Wspaniałe ciasto bardzo słodkie no i kaloryczne ale musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńAleż tu pysznie i wiosennie :) Życzę udanego weekendu i dużo słońca! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Bardzo lubię te batoniki więc i ciasto na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńNajlepsza rozpusta na Świecie :p :) !
OdpowiedzUsuńPo prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńSama słodycz, mniam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je już kiedyś,choć z trochę innego przepisu. Smaczne i słodkie :)
OdpowiedzUsuńA można mleko w proszku zastąpić mleczkiem do kawy w proszku?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, to musi być konieczie mleko w proszku i musi być na opakowaniu napisane "pełne" (granulowane też się nie nadaje)
UsuńPani Aniu jakie mi Pani poleca ciasto ktore moglabym upiec sama. Byloby to moje pierwsze ciasto wiec przydalby sie prosty przepis.
UsuńCiasta bez pieczenia zazwyczaj są bardzo słodkie, ale... od czasu do czasu można;) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMmmm... robię go w przyszłym tygodniu :) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka widać, że jest mega słodkie ale po prostu ślinka cieknie jak go widzimy :D
OdpowiedzUsuńJaka blacha mniej więcej?
OdpowiedzUsuńRozmiar blachy podałam obok słowa "składniki":) U mnie było 25x35 ale może być też troszeczkę większa
UsuńPyszne ,znów mnie kusi...
OdpowiedzUsuńMmmm skusiłabym się chętnie na kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto, wygląda bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto kusi mnie już od dawna. Aniu bardzo fajnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPyszności serwujesz!
OdpowiedzUsuńPycha, lubię od czasu do czasu zjeść takie słodkie i kaloryczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląd ładnie ale to bomba kaloryczna :)
OdpowiedzUsuńMaksymalnie pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zrobiłam to ciasto i całe wylądowało w koszu okropne...
OdpowiedzUsuńZjadam oczami... Jutro kupuję składniki i robię :)
OdpowiedzUsuń