Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji.
SKŁADNIKI:
70 dag szynki
Przyprawa Cygańska Rafex
Marynata Staropolska Skworcu
olej
2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior*
1 l bulionu
2 łyżki mąki
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
*jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami
1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc).
2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa).
3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min).
4. Gdy mięso będzie gotowe, zimną śmietankę
wymieszać z mąką, dodać do bulionu i ciągle
mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie
doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa, potrzymać na ogniu jeszcze
chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)
Mięciutka musi być, i jak ładnie podana:)
OdpowiedzUsuńtaka szynczka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Chętnie bym spróbowała takiej szyneczki!
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania w sosie, mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) lubię takie pyszności na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńAle obiad ! Pyszna klasyka.
OdpowiedzUsuńU mnie też kasza...kasza króluje :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńpyszny, domowy obiad. Taki jak u mamy, dobrze doprawiony, rozpływający się w ustach!
OdpowiedzUsuńTaki obiadek zawsze i wszędzie :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosy i do tego męciutkie, uduszone mięsko. Pycha ;)
OdpowiedzUsuńszynka jest trochę pracochłonnym mięskiem ale jestem zdania, ze czasami warto poświęcić więcej czasu na coś pysznego i wartościowego :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń