To ciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy - nie wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno i dlatego zamiast ciasta wyszło ciastko - ale za to jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :)
SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek)
2 szklanki maślanki
1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
1/2 szkl oleju
2 jajka
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
6 łyżek cukru trzcinowego (75 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek)
1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały.
2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.
Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut.
Inspiracja: Marta gotuje
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
świetne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńJeżyny-ukochane owoce, w takiej formie pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe ciasta :-)
OdpowiedzUsuńfajny placuszek ;-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, poproszę o porcję do kawy :)
OdpowiedzUsuńMi też zawsze malutkie rośnie :) Ale za to jest super pyszne! Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńFajna taka zdrowa i słodka przekąska;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się widzi!
OdpowiedzUsuńMoże i nie wyrosło ale wygląda super apetycznie :D Zjadłybyśmy z chęcią :D
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciasto. Jeżyny jak zwykle bajecznie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, widać po koneserce :)
OdpowiedzUsuńPycha! WYGLĄDA MEGA SMACZNIE
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze nigdy ciasta z pełnoziarnistej mąki, nie mogę się przekonać do tego, chociaż patrząc na to Twoje ciacho, aż chce się je zjeść! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych owoców ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę że tak
Usuń