wtorek, 29 września 2015

Pełnoziarniste ciast(k)o owsiane z jeżynami (Zdrowe słodycze #4)

To ciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy - nie wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno i dlatego zamiast ciasta wyszło ciastko - ale za to jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :)




SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek)
2 szklanki maślanki
1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
1/2 szkl oleju 

2 jajka
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
6 łyżek cukru trzcinowego (75 g)

3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek)
 

1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały.
2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. 
Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut.









Inspiracja: Marta gotuje

17 komentarzy :

  1. Jeżyny-ukochane owoce, w takiej formie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i smacznie, poproszę o porcję do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też zawsze malutkie rośnie :) Ale za to jest super pyszne! Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna taka zdrowa i słodka przekąska;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i nie wyrosło ale wygląda super apetycznie :D Zjadłybyśmy z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczne ciasto. Jeżyny jak zwykle bajecznie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne, widać po koneserce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie piekłam jeszcze nigdy ciasta z pełnoziarnistej mąki, nie mogę się przekonać do tego, chociaż patrząc na to Twoje ciacho, aż chce się je zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można użyć mrożonych owoców ?

    OdpowiedzUsuń