SKŁADNIKI: (na 8 sztuk)
3/4 szkl mąki*
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)2 jajka
3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru)
1/4 szkl mleka
50 g masła
2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* może być zwykła pszenna, orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :)
1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić.
2. Wymieszać ze sobą mokre składniki: żółtka, maślankę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy (trzepaczką ręczną lub mikserem). Osobno wymieszać składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować.
3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.
4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły).
Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie - ja opieram 2 gofry o siebie w "wieżyczkę" - dzięki temu tak szybko nie miękną.
Inspiracja: Moje Wypieki
Pyszne. Mam nową gofrownicę to zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się gofry z maślanką są wyjątkowo pyszne:)
OdpowiedzUsuńJak dawno gofrownicy nie włączałam, czas zrobić gofry:)
OdpowiedzUsuńOj, dawno gofrów nie robiłam, bo coś córci przeszła faza na nie ;-) Ale może znów spróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńJako goście byłybyśmy bardzo zadowolone z takich gofrów :D
OdpowiedzUsuńJak ja dawno gofrów nie robiłam. Muszę zrobić, bo mi smaczka narobiłaś. Masz rację, gofry na maślance są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze gofrów na maślance. Muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńSpróbuję Twojego przepisu, bo jak na razie wszystkie gofry jakie robiłam wychodziło takie nijakie, nie chrupiące i w ogóle.
OdpowiedzUsuńGofry uwielbiam,a na maślance jeszcze nigdy nie robiłam,zawsze na mleko.Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)Iza:)
Już nawet nie pamiętamy kiedy ostatnio jedliśmy gofry:) narobiłaś nam smaku:) Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja dawno nie jadłam goferów - aż nabrałam ochoty:)
OdpowiedzUsuńkooocham gofry! Nie robiłam ich milion lat.. muszę odświeżyć w ten weekend przepisy ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam a zjadałbym z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
Wypróbuję Twój przepis na pewno :) Robiłam z innego przepisu na maślance i wyszły zbyt ciężkie, a u Ciebie widać są delikatne. Obecnie robię na samej wodzie gazowanej.
OdpowiedzUsuń