Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej. Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne. Podałam je z pysznym, w 100% naturalnym syropem z agawy.
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szkl maślanki
80 g dyni (miąższu bez skóry)
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
olej do smażenia
1. Dynię zetrzeć na tartce na drobnych oczkach.
2. Jajka roztrzepać z maślanką, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać (ja robię to trzepaczką ręczną).
3. Rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać np. polane syropem z agawy
Uwielbiam placki w każdej postaci. A z dynią już w szczególności :-)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki:)
OdpowiedzUsuńPiękny apetyczny kopczyk, akurat na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper, dyniowe pancake na jesienne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Na pewno rozpływają się w ustach ! :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory uznawałem dynie tylko w formie zupy-krem i w zalanej octem w słoikach. Ale te placki wyglądają kusząco, więc na pewno nieo mieszkam spróbować i któregoś pięknego dnia na pewno je przygotuje. ;)
OdpowiedzUsuńWiem, że się powtarzam, ale uwielbiam takie placki :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, na bardzo puszyste - ciekawe :)
OdpowiedzUsuńTroszkę nas tylko nie było a tu tyle przepysznych propozycji :) Urocze placuszki:)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe i takie mięsiste!
OdpowiedzUsuńZachęcająco wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłenie puszyście:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki. Te są takie apetyczne i puszyste. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste!
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńJak jest sezon na dynię to placki muszą być obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i takie puszyste. Mniam ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe przysmaki! Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności:)
OdpowiedzUsuńjedna z najlepszych opcji na wykorzystanie dyni, pycha :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki . Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle puchate... mniam
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają:)
OdpowiedzUsuń