Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm)
4 jajka L (lub 5 jajek M)
200 g cukru
2 łyżki wody
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem)
szczypta soli
Dodatkowo:
600 g gotowej masy makowej
2/3 szkl cukru pudru
sok z cytryny
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).
3. Białka ubić ze szczyptą soli na
sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta.
4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut.
5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.
6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z cytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę.
Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy:)
zapachniało świętami u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam biszkoptowej rolady. Twoja wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną coś z makiem właśnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniała ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńNa taką makową wariację też mamy ochotę :D
OdpowiedzUsuńCo za ulga,że upiekłam dziś drożdżówki z makiem ,strasznie bym ci zazdrościła tej rolady.Pyszna.
OdpowiedzUsuńCudowna rolada, a że jeszcze z makiem to już w ogóle bajka :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita :)
OdpowiedzUsuńale wspaniala, i bardzo sie ciecze, ze to nie przepis na rogale z bialym makiem :)
OdpowiedzUsuńBiszkoptowej z makiem nigdy jeszcze nie robiłam...hmn...
OdpowiedzUsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Właśnie zrobiłam. Masa jajeczna i szklanka mąki zrobiła beton. Aż mikser stanął. Dopiero po dodaniu białek i dalszym miksowaniu przypominało ciasto. Efekt końcowy- wyszło super, właśnie się chłodzi. Ale stres i przekleństwa były
OdpowiedzUsuń