Menu obrazkowe:

piątek, 6 listopada 2015

Sezamowiec

Pyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;)
W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej.





SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm)
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

250 g masła/margaryny 
5 żółtek 
2 łyżki kwaśnej śmietany
WARSTWA SEZAMOWA
1 szklanka sezamu (z czubkiem) 

1/4 szklanki cukru 
40 g masła/margaryny 
2 łyżki miodu
BLAT KOKOSOWY
5 białek
3/4 szkl cukru
150 g wiórek kokosowych

MASA CHAŁWOWA
1/2 szklanki cukru 

200 g chałwy 
125 g miękkiego masła
DODATKOWO
dżem porzeczkowy (ok 400 g)

1. Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać razem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 20 min w 180*C. Drugą odłożyć do lodówki.
2. Warstwa sezamowa:
Sezam podprażyć lekko na suchej patelni, dodać pozostałe składniki, mieszać aż wszystko się połączy.
Odłożoną część ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozsmarować masę sezamową. Piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C.
3. Blat kokosowy:
Białka ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C
4. Masa chałwowa:
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować.
5. Przełożenie:
blat kruchy - dżem porzeczkowy - masa chałwowa - blat kruchy z sezamem
 






Inspiracja: Moje wypieki

22 komentarze:

  1. Kocham to ciasto! Przypomniałaś mi, że tak dawno go nie robiłam. Muszę koniecznie to nadrobić:)) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach sezam, marcepan jak ja kocham te smaki. A jak takie podpieczony chrupiący normalnie bajka....podkradam sobie przepis. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezam uwielbiam pod każdą postacią, więc biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze ma z Tobą twoja rodzinka. Takie pyszne ciasta co chwilkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Im dłużej leży tym lepszy, ale kto mu się oprze? :) jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda pięknie. Świetny pomysł na warstwę sezamową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Na pewno baaaardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie warstwy równie pyszne i smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś mnie wzięło na sezam i długo myślałam, czy czasem nie skusić się na Lindta z jego ziarnami. Jadłaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. Duża ilość sezamu :D To musi być mega :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomite! Poproszę o duży kawałek, albo od razu dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu genialnie Ci wyszło to sezamowe cudo:) Uwielbiam to ciacho- to prawda- im dłużej poleży tym smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto, piękne i pyszne, uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite ciacho! I tak wyśmienicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto rewelacyjne :) Musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. \Żałuję, że do tej pory nie zrobiłam tego ciacha!

    OdpowiedzUsuń