SKŁADNIKI:
1/2 szkl suchej kaszy jaglanej z gruszkami EcoBlik
300 ml wrzątku
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka)
1 płaska łyżeczka cynamonu EcoBlik
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 gruszka
1 łyżeczka miodu
1. Kaszę zalać 300 ml wrzątku, gotować do miękkości ok 15 minut, pod koniec gotowania dodając miód.
2. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, cukier, otręby i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
4. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać miód i smażyć aż kawałki gruszki zmiękną a miód je ładnie pokryje. Polać gotowe placuszki.
Na wypróbowanie czeka jeszcze kasza jaglana z wiśniami - już czuję, że będzie pysznie :)
A dla ciekawych - w białm opakowaniu z logo mojego bloga jest... przygotowana dla mnie ekologiczna herbatka owocowa: młode listki poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki oraz kwiaty głogu i owoce jarzębiny - prawda, że ciekawa mieszanka?
Po więcej ekologicznych produktów zapraszam na stronę EcoBlik :)
super placuszki!
OdpowiedzUsuńApetyczne placuszki:)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności. Uwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite placuszki:)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie w mgliste i pochmurne dni - znakomite.
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńWiem z własnego doświadczenia że kasza nadaje się na wszelakie placki. Twoje wyglądają znakomicie i na pewno tak smakują :)
OdpowiedzUsuńZnakomite pyszne placuszki Aniu :-)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nigdy nie jadłam gruszki z cynamonem. Zawsze tylko jabłka i jabłka.
OdpowiedzUsuńAle pyszne! Dzisiaj myślałam o takim połączeniu w zapiekance a tu proszę, jak na zmówienie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki:)
OdpowiedzUsuń