wtorek, 29 września 2015

Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem

Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne.


SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych)
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana)
1/2 szkl mleka
1 jabłko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
szczypta sody lub proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy)
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie. 
2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



Inspiracja: Olga Smile

12 komentarzy :

  1. Muszą być bardzo pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki, na śniadanie super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię do Liebster Award, będzie mi bardzo miło jak odpowiesz na moje pytania http://do-it-with-ann.blogspot.com/2015/10/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Na wszelkie cynamonowe placki jesteśmy pozytywnie nastawione :D Na pewno przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placuszki. Super na śniadanie lub kolację. I dzięki cynamonowi są takie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być smaczne, innej opcji nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, pyszne i zdrowe sniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki jaglane bardzo przypadły mi do gustu, z miła chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń