Menu obrazkowe:
▼
piątek, 26 grudnia 2014
Sałatka gyros inaczej
Miła odmiana dla wszystkich fanów klasycznej sałatki gyros - śmiem twierdzić że lepsza od oryginału:) Sałatka ta powstała, gdy miałam ochotę właśnie na sałatkę gyros ale do jej zrobienia zabrakło mi kapusty pekińskiej. W lodówce leżała za to sałata lodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę!
czwartek, 25 grudnia 2014
Sernik na zimno - Czekoladowe trio
Sernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach.
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Kurczak z ananasem i orzeszkami
Tym razem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości.
sobota, 13 grudnia 2014
środa, 10 grudnia 2014
wtorek, 9 grudnia 2014
Zupa meksykańska
Pyszna, bardzo sycąca zupka. Idealna na niedzielę zamiast tradycyjnego rosołu albo na poniedziałek -do zrobienia z pozostałości rosołu zamiast tradycyjnej porosołowej pomidorowej :)
Poza tym taka pikantna zupa wspaniale rozgrzewa, zaostrza apetyt i nadaje się w sam raz na początek większej imprezy. Najlepsza na drugi dzień - można przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień tylko podgrzać, dodać makaron i gotowe :)
Poza tym taka pikantna zupa wspaniale rozgrzewa, zaostrza apetyt i nadaje się w sam raz na początek większej imprezy. Najlepsza na drugi dzień - można przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień tylko podgrzać, dodać makaron i gotowe :)
poniedziałek, 8 grudnia 2014
Pasztet świąteczny
Któż nie lubi domowego
pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę na co dzień, ale stanowi też pyszną
zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina
nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję
menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w
kategorii Przekąski zimne.
Przepis ten opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go nie raz i zawsze trafia w 100% w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. Jest po prostu idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny.
Przepis ten opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go nie raz i zawsze trafia w 100% w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. Jest po prostu idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny.