niedziela, 7 grudnia 2014

Ryba po cygańsku

Pyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdych Świąt czy innej imprezy! Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej.




SKŁADNIKI:
Ryba
1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia
2-3 cebule
2 czerwone papryki

 

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)
1 łyżeczka vegety

 

Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
3 łyżki octu
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego
15 dag keczupu pikantnego
1/4 szkl. cukru
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki)


1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.
2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.
3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.
4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.


 
Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

5 komentarzy :

  1. Bardzo fajna rybka, ale zrobię ją w Nowym Roku, bo u mnie niestety tradycjonaliści i muszą być te same potrawy w każdą Wigilię. Przepis sobie skopiowałam. Pozdrawiam Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysle ze jak nie dodam papryki (mąż jak ja widzi w potrawie to odrazu skreśla cala potrawę) to chyba przepis nie straci na smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, bedzie i tak pyszna :) mozna dodac wiecej cebulki

    OdpowiedzUsuń
  4. Do warzyw (cebula, papryka) można chyba też dodać ogórka konserwowego. Spotkałam się z taką wersją.

    OdpowiedzUsuń