Menu obrazkowe:

wtorek, 28 kwietnia 2015

Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania

Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :)



SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm)
3 jajka
1 szkl cukru
5 dag drożdży
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
50 dag mąki
Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 
2 łyż masła
2 łyż cukru
4 łyż mąki

1. Jajka roztrzepać z cukrem (trzepaczką ręczną lub mikserem). Wkruszyć w to drożdże, wlać mleko i olej, dodać szczyptę soli. Zamieszać (delikatnie, tak cokolwiek). Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej).
2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką). 


3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu aż wyraźnie wyrośnie - u mnie zajęło to ok 35 minut (po 30 min trzeba po prostu zajrzeć delikatnie pod ściereczkę i zobaczyć czy już, jeśli nie to poczekać kolejne kilka minut). Jeśli w domu jest ciepło albo jest lato, wtedy nie trzeba wkładać do piekarnika - wystarczy odstawić w ciepłe miejsce


3. W międzyczasie zrobić kruszonkę ugniatając palcami wszystkie jej składniki do czasu gdy zaczną się zlepiać w grudki.
4. Gdy ciasto wyrośnie zdjąć ściereczkę i posypać je kruszonką, zwiększyć grzanie do 175*C i piec 50 minut (grzanie góra-dół).




Drożdżowiec wspaniale smakował z pysznym masłem sezamowym firmy Primavika.

26 komentarzy:

  1. Aniu jaka piękna wiosenna aranżacja. :) Ach tak kruszonka aż się prosi aby ją poskubać. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe z kruszonką, robiłam taką nocną drożdżówkę, ale jednak wolę tradycyjnie. Ta jakoś za mało była puszysta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomita drożdżówka! Zjadłabym na śniadanie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam kiedyś taką drożdżówkę. Wychodzi pyszna i polecam ją wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też to ciasto jest znane i zwie się nocnym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho jest godne polecenia - też je znamy:) u nas to drożdżówka bez zagniatania. Fajnie smakuje z dodatkiem owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie piekłam, ale świetne jest :))

    OdpowiedzUsuń
  8. u nas też jest zwane nocnym ciastem :)
    smakuje szczególnie mojemu M, ja jednak wolę z dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. słyszałam o tym cieście kilkakrotnie, ale jeszcze sama nie przyrządzałam..
    wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam taki przepis i jest świetny, a kruszonka musi być koniecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki drożdżowiec bez wyrabiania jest super ! Moje ręce nigdy nie należały do silnych :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki piękny i wysoki drożdżowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, choć brakuje mi tam jakiegoś dodatku

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe drożdżowe ciacho, Pięknie Ci Aniu wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda niezwykle apetycznie;) ale i tak zaczęłabym od kruszonki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ,mam maliny ,dziś będzie drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie klasyczne ciasto drożdżowe jest najlepsze :) Już ten zapach, który roznosi się przy pieczeniu jest wspaniały :) Piękna aranżacja!

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam też drożdżowe bez wyrabiania, pyszne i nieskomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak, musi być dużo, duuużo kruszynek i możemy wcinać bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam drożdżowe, a to wygląda na cudownie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  21. najlepsze ciasto, smak dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam ciasta drożdżowe, a takie proste są najlepsze :) zjadłabym z masełkiem :):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie robilam drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń