poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa

Szybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej.


SKŁADNIKI: 
1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego)
40 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 l bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra,
ser żółty do dekoracji
 

1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić.
2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu.
3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym.

19 komentarzy :

  1. Takiego połączenia się nie spodziewałem, lubię zupę pieczarkową i kalafiorową, ale połączenia pieczarki i kalafioru nigdy nie jadłem, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarkową uwielbiam, ciekawi mnie połączenie z kalafiorem, musi być smakowite;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zazwyczaj albo kalafiorowa albo pieczarkowa, ale patrząc na Twoją zupę, aż chce się spróbować połączenia tych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior uwielbiam bo można z niego wyczarowywać pyszne dania, a i z wieloma warzywami smakuje wybornie.
    Świetna zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj robię kalafiorową :) Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie:) Z "resztkowych" miksów wychodzą najlepsze smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takich eksperymentów wychodzą super rzeczy. Zupę krem zawsze zjem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne połączenie smaków, jeszcze takiej zupki nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i super, czasem z takich nieoczywistych połączeń powstają najpyszniejsze dania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu jaka ta Twoja zupka przepiękna, aż żal łyżką w niej gmerać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czasami spontany kulinarne okazują się lepsze niż sprawdzone przepisy. Muszę wypróbować to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, takie połączenie musi smakować naprawdę wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi pysznie smakować, bardzo lubię kremowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupka przepyszna! :) Bardzo takie lubię :)
    Ps. ostatnio zrobiłam twoje placki z kaszy jaglanej, bardzo mi smakowały :) Znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłem pieczarkowej zupy, a w połączeniu z kalafiorem pewnie też bym polubił :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam pieczarkową zupę, ale połączenie jej z kalafiorem to profanacja tych warzyw.

    OdpowiedzUsuń