SKŁADNIKI:
70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*)
ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską)
olej do marynaty
1/2 papryki czerownej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
2 marchewki
1 cebula
25 dag pieczarek
3 łyżki Keczupu Kieleckiego
2 łyżki Majonezu Kieleckiego
1 łyżka Musztardy Kieleckiej
1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego)
* w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia
1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu). Obsypać ulubionymi przyprawami i nalać tyle oleju, żeby przyprawy się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej).
2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku.
3. Zamarynowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryły dokładnie cało dno (kawałki mięsa nie powinny leżeć jeden na drugim, lepiej je powciskać obok siebie bo przy pieczeniu i tak troszkę się skurczą). Na mięso wyłożyć podduszone i osolone warzywa.
4. Keczup, majonez i musztardę wymieszać. Posmarować dokładnie wierzch warzyw.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C (góra-dół) na ok 1h 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową.
6. Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło".
Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób:
Schab po cygańsku
Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową
Karkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Bardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na mięso schabowe :)
OdpowiedzUsuńJa kilka razy robiłam schab, ale wolę nie pisać jak, bo byś się za głowę złapała :P Najbardziej lubię jeść w świątecznym wydaniu ze śliwkami suszonymi weń wetkniętymi.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Taki obiadek to my lubimy:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak jeszcze mięsa ze schabu, ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMięsko otoczone warzywami najlepsze :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie! u mnie zazwyczaj bardziej uboga warstwa warzywna, więc chętnie spróbuję takiej:)
OdpowiedzUsuńOch jak ja uwielbiam takie połączenia, super mięsko :-)
OdpowiedzUsuńHmm tak to nie próbowałam :-) schab z warzywami fajne danie
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja Aniu. Wygląda apetycznie :-))
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja. Uwielbiam tak przygotowywane mięsko. Jest faktycznie soczyste i nie trzeba przy nim stać. Pysznie dobrane składniki. Z całą pewnością wypróbuję, bo przepis mi przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, najbardziej cenie je za to, że dodatek warzywny już mamy z głowy :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne danie. Świetny sposób na wspaniały schab. Zapiszę i chętnie kiedyś wypróbuję. Niebawem wracam z wakacji, więc kto wie... Już mam smaka na to danie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, mięso pod pierzynką zawsze wychodzi pyszne i kruche, aż chce się je jeść :) Ja najczęściej przygotowuję w ten sposób fileta z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, na pewno niedługo będę eksperymentować ;)
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię a i w obróbce "trudnych" mięs jak karkówka czy schab można dojść do wprawy dzięki takim sposobom:))
OdpowiedzUsuńRobię coś bardzo podobnego, jest przepyszne
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuń