poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą

Kolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :)
 


SKŁADNIKI: 
70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*)
ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską)
olej do marynaty
1/2 papryki czerownej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
2 marchewki
1 cebula
25 dag pieczarek
3 łyżki Keczupu Kieleckiego
2 łyżki Majonezu Kieleckiego
1 łyżka Musztardy Kieleckiej
1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego)

* w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia

1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu). Obsypać ulubionymi przyprawami i nalać tyle oleju, żeby przyprawy się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej).
2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku.
3. Zamarynowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryły dokładnie cało dno (kawałki mięsa nie powinny leżeć jeden na drugim, lepiej je powciskać obok siebie bo przy pieczeniu i tak troszkę się skurczą). Na mięso wyłożyć podduszone i osolone warzywa.
4. Keczup, majonez i musztardę wymieszać. Posmarować dokładnie wierzch warzyw.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C (góra-dół) na ok 1h 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową. 
6. Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło".





Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób:

Schab po cygańsku

Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową
Karkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką

19 komentarzy :

  1. Ja kilka razy robiłam schab, ale wolę nie pisać jak, bo byś się za głowę złapała :P Najbardziej lubię jeść w świątecznym wydaniu ze śliwkami suszonymi weń wetkniętymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada. Taki obiadek to my lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam tak jeszcze mięsa ze schabu, ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne danie! u mnie zazwyczaj bardziej uboga warstwa warzywna, więc chętnie spróbuję takiej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jak ja uwielbiam takie połączenia, super mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm tak to nie próbowałam :-) schab z warzywami fajne danie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja Aniu. Wygląda apetycznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja. Uwielbiam tak przygotowywane mięsko. Jest faktycznie soczyste i nie trzeba przy nim stać. Pysznie dobrane składniki. Z całą pewnością wypróbuję, bo przepis mi przypadł do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie, najbardziej cenie je za to, że dodatek warzywny już mamy z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest pyszne danie. Świetny sposób na wspaniały schab. Zapiszę i chętnie kiedyś wypróbuję. Niebawem wracam z wakacji, więc kto wie... Już mam smaka na to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, mięso pod pierzynką zawsze wychodzi pyszne i kruche, aż chce się je jeść :) Ja najczęściej przygotowuję w ten sposób fileta z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie, na pewno niedługo będę eksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie dania lubię a i w obróbce "trudnych" mięs jak karkówka czy schab można dojść do wprawy dzięki takim sposobom:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię coś bardzo podobnego, jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń