piątek, 27 listopada 2015

Grzesiek

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :)




SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm)
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1,5 łyżki oleju
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Beza z bakaliami i wafelkami:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
4 wafelki Grześki
100 g orzechów włoskich
50 g wiórek kokosowych
100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych)
Masa czekoladowa:
3 szkl mleka
2 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g masła
1-2 łyżki kakao
2 łyżki likieru/wódki (można pominąć)
1-2 łyżka nutelli (można pominąć)
Dodatkowo:
1-2 wafelki Grześki
garść posiekanych orzechów włoskich 
3-4 łyżki wiórek kokosowych


Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C.
Beza z bakaliami i wafelkami:
Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C.
Masa czekoladowa:
Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol.

Uwaga: gdyby w budyniu mimo wszystko pojawiły się grudki, robić wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach.

A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową: należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała ona dnem do wody. Natępnie (nie wyłączając gazu pod garnkiem) należy miksować masę tak długo, aż podgrzeje się ona na tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto!

Przełożenie:
Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami, orzechami i wiórkami.






Inspiracja: Zjem to - dolna warstwa, reszta to moja inwencja ;)

30 komentarzy :

  1. Aniu bardzo fajne ciasto. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta dolna warstwa wygląda niespotykanie i bardzo apetycznie! Takiemu Grześkowi nie odmówiłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dokladnie podany przepis a i porad kulinarnych pani nie szczedzila,napewno zrobie na swieta,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow to musiało smakować bajecznie :D Kochamy Grześki :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Grześki uwielbiam, więc to ciasto dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dobrze wygląda, chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super ciacho :) zapisuje przepis na święta będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda smakowicie, świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie, masz rękę do takich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda. Przepis ląduje w moich ulubionych;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto prezentuje się niesamowicie. Jest eleganckie. Idealne na święta. Dolna warstwa wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetne! Nie słyszałam o tym cieście, może uda mi się wypróbować przepis na wigilię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jak ja lubię takie ciasta! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto. Poproszę kawałek ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale ciacho! Pięknie wygląda i bardzo fajny przepis na spód z dodatkiem wafelków:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam,mam pytanie,jakich grzeskow trzeba uzyc,w czekoladzie czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czekoladzie, klasycznych, takich jak na ostatnim zdjęciu :)

      Usuń
  17. Dziekuje,bede piekla na swieta,napewno bedzie pyszny-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam,napewno upieke lecz zamiast masy kakaowej zrobie smietankowa z serkiem mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wydawalo sie byc wspaniale ale wafelki zmiekly przez co nie bylo czuc ich smaku a i te z wierzchu po przechiwaniu w lodowce zmiekly :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam to ciacho.Jest pyszne.Rodzinka i znajomi zachwyceni.Mi osobiście przypomina Ferrero Rocher.Naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Aby w masie czekoladowej nie było grudek,masło zmiksuj z jeszcze ciepłą masą.Miksuj do czasu połączenia się masła z całością.Tak postępuje z masą budyniową np.do orzechowca,wychodzi aksamitny i bez grudek(używam masła).

    OdpowiedzUsuń
  22. Zamierzam zrobić tylko odwróciłabym warstwy ciasta.Zobacze jak wyjdzie.Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy Grześki maja być bez polewy czekoladowej? Czy z polewą? Chcę zrobić to ciasto, bo wygląda naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z polewą, ja użyłam takich w niebieskim opakowaniu jak widać na zdjęciu ;)

      Usuń