Moja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii. Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową z wiśniami. Zapraszam!
Składniki: (na formę ok 23-25 cm)
Spód:
2 szkl migdałów/orzechów itp.*
1/2 szkl daktyli
1 łyżka płynnego miodu (u mnie akacjowy)
szczypta soli morskiej
*u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika
Masa jaglana:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik)
1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki oleju/2 łyżki masła
1-2 łyżki kakao
słoik wiśni drylowanych
garść płatków migdałów
1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na ok 30 minut.
2. W rondelku zagotować mleko, dodać kaszę, cukier, olej/masło i kakao. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
3. W międzyczasie migdały/orzechy zmiksować w malakserze na "mokry piasek", dodać namoczone daktyle, miód i szczyptę soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki.
4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie ręcznym blenderem. Od razu wylać na przygotowany spód, udekorować wiśniami i płatkami migdałów. Odstawić do wystudzenia.
Inspiracja: Jadłonomia
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
to moje ulubione ciacha, raw z masa z kaszy jaglanej! super!
OdpowiedzUsuńJakie smaczne i zdrowe przy okazji :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze tak pysznie przystrojony :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowna:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Mam wielką ochotę na kawałeczek takiej tarty:)
OdpowiedzUsuńpyszne to musi być :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, tarta palce lizać :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńJakie to fajne cudeńka można wyczarować :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto w ciemno biorę ;-)
OdpowiedzUsuńPo tym całym świątecznym łakomstwie, teraz chyba czas na bardziej legalne słodycze :)
OdpowiedzUsuń