czwartek, 4 lutego 2016

Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;)

Biszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym, do tego nasączone w likierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po prostu niebo w gębie!


SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl suchego maku
Krem z mascarpone
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
250 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
4-5 łyżek cukru pudru
50-75 ml likieru śmietankowego Dalkowski
Ponadto:
delicje wiśniowe
2 galaretki wiśniowe
50 ml likieru śmietankowego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów

1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180*C.
3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
4. Likier wymieszać pół na pół z przegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu nasączyć spód biszkoptowy, na to rozsmarować krem, a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu). Całość zalać tężejącą galaretką.



18 komentarzy :

  1. będę głodnym wilkiem i zjem całego tego czerwonego kapturka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak cudownie się prezentuje :) Super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa nazwa dla ciasta... A wilków wkoło pełno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto i czuję, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne ciasto, a najlepszy krem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite ciasto. Super pomysł na Walentynki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wersja dla dorosłych bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne i niezwykle apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze fascynują mnie takie przekładane ciasta. wydaje mi się, że jego przygotowanie zajmuje długie godziny, a w rezultacie, jak widać to nic trudnego!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny przepis, na pewno wypróbuję! mam podobną do Twojej serwetę:)

    OdpowiedzUsuń