Biszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym, do tego nasączone w likierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po prostu niebo w gębie!
SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl suchego maku
Krem z mascarpone
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
250 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
4-5 łyżek cukru pudru
50-75 ml likieru śmietankowego Dalkowski
Ponadto:
delicje wiśniowe
2 galaretki wiśniowe
50 ml likieru śmietankowego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów
1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
2.
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i
delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180*C.
3. Krem:
Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać
likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
4. Likier wymieszać pół na pół z przegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu nasączyć spód biszkoptowy, na to rozsmarować krem, a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu). Całość zalać tężejącą galaretką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
będę głodnym wilkiem i zjem całego tego czerwonego kapturka;)
OdpowiedzUsuńOjeja wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPomysłowo :D
OdpowiedzUsuńA jak cudownie się prezentuje :) Super ciacho!
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa dla ciasta... A wilków wkoło pełno :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i czuję, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto, a najlepszy krem!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto. Super pomysł na Walentynki.
OdpowiedzUsuńWersja dla dorosłych bardzo fajna :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCudowne i niezwykle apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak to ciasto pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńZawsze fascynują mnie takie przekładane ciasta. wydaje mi się, że jego przygotowanie zajmuje długie godziny, a w rezultacie, jak widać to nic trudnego!
OdpowiedzUsuńświetny przepis, na pewno wypróbuję! mam podobną do Twojej serwetę:)
OdpowiedzUsuń