Naleśniki:
2 jajka
2 szkl mleka
1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
2 i 2/3 szkl mąki
4 łyżki oleju
szczypta cukru
duża szczypta soli
(lub inny ulubiony, sprawdzony przepis)
Farsz:
50 dag pieczarek
2-3 cebule
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki masła
1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów
sól
pieprz
Panierka:
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta
1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju.
3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić.
4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić.
5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto.
Można podawać solo lub tak jak u mnie z czerwonym barszczykiem.
Lubię je:)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam krokietów! Jak skończę karmić piersią Młodego, to na pewno w końcu zrobię :)
OdpowiedzUsuńja tez już dawno nie jadłam krokietów a taki farsz znam więc na pewno mi posmakują:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny tenm farsz!
OdpowiedzUsuńO a bym się poczęstowała, kocham pieczarki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne krokieciki, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńI jeszcze fajnie przypieczone :D Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszne krokiety :)
OdpowiedzUsuńKrokiety wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowy farsz, apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń