środa, 6 kwietnia 2016

Krokiety z pieczarkami i jajkiem

Witam po przerwie:) Mało mnie było ostatnio ale dni nam się robią dłuższe więc postaram się znaleźć troszkę czasu na powrót do blogowania. Dziś proponuję pyszne krokiety - bezmięsne ale bardzo syte, idealne na obiad lub gorącą przekąskę.




Naleśniki:
2 jajka
2 szkl mleka
1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
2 i 2/3 szkl mąki 
4 łyżki oleju
szczypta cukru
duża szczypta soli

(lub inny ulubiony, sprawdzony przepis)

Farsz:
50 dag pieczarek
2-3 cebule
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki masła
1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów
sól
pieprz

Panierka:
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta


1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju.
3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić.
4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić. 
5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto.

Można podawać solo lub tak jak u mnie z czerwonym barszczykiem.






13 komentarzy :

  1. Jak dawno nie jadłam krokietów! Jak skończę karmić piersią Młodego, to na pewno w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez już dawno nie jadłam krokietów a taki farsz znam więc na pewno mi posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O a bym się poczęstowała, kocham pieczarki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krokiety w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne krokieciki, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krokiety wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowy farsz, apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń