Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne.
SKŁADNIKI:
ok 1,20 kg schabu
ulubiona przyprawa do mięs
2 pomidory
2 cebule
kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag)
3-4 łyżki musztardy
1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebule pokroić w piórka.
3. W każdą kieszonkę nałożyć 1 łyżeczkę musztardy, rozsmarować. Włożyć
po 2 plastry pomidora, plaster żółtego sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość.
4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C.
30 minut przed końcem można rozciąć folię, żeby mięsko się przyrumieniło
z wierzchu.
Podawać z ulubionym sosem.
Inspiracja: Allrecipes
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Przepyszna kompozycja smaków :) mniam :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na schabik:)
OdpowiedzUsuńSuper opcja bo dałaś dodatki już podczas pieczenia, zapewne dodały fajny smak.
OdpowiedzUsuńSmakowite mięsiwo!
OdpowiedzUsuńAleż świetny pomysł. Bardzo mi się podoba takie zestawienie smaków i sposób na przygotowanie schabu :))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńKochana aleś nieźle go nadziała :)
OdpowiedzUsuńIdealny schabik na święta :-)
OdpowiedzUsuńAniu wspaniały pomysł na mięsko, oj musi być pysznie i aromatycznie :-)
OdpowiedzUsuńZ taką wersją przygotowania schabu jeszcze się nie spotkałem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przyrządzony kawał mięsa :)
OdpowiedzUsuńOj, oj ...widzę tu coś pysznego!!!
OdpowiedzUsuńSchab na bogato:) i to nam się bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuń