piątek, 11 grudnia 2015

Ryba pod orzechową kruszonką

Pyszna rybka pod wspaniałą orzechową kruszonką - genialny pomysł na urozmaicenie pieczonej rybki - u mnie był to pstrąg łososiowy ale myślę, że jeszcze lepiej pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta.



SKŁADNIKI: 
50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby
sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb
1 łyżka soku z cytryny
1/2 świeżej kajzerki 
5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie)
2 łyżki miękkiego masła

1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać. 
2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C.

Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem 1000 wysp od Folwark.












25 komentarzy :

  1. Kolorowo i pysznie ^^ Na taki obiad to bym chętnie przyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu super pomysł. Z pewnością rybka jest pyszna ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. W takiej panierce ryby jeszcze nie próbowałam :)
    Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podoba mi się ta propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm pięknie apetycznie cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na rybę, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe i ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj cały dzień będziemy miały ochotę na łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite danie :) Fajny pomysł na kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ryba w bardzo dobrym, smakowitym wydaniu a do tego wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. rybe w orzechach jeszcze nie jadłam:)
    wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam rybkę, takiej jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej rybki jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna propozycja na smaczną rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja nie będę czekać do świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń