Bardzo dobre muffinki - szybkie, wilgotne w środku a do tego zdrowe :)
SKŁADNIKI:
250 g twarogu (półtłusty lub tłusty)
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl cukru (u mnie brązowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
wiśnie z kompotu lub suszone
1. Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę.
2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej.
3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć)
4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych).
5. Piec do suchego patyczka ok. 30-35 min w 180*C.
świetne:)
OdpowiedzUsuńCudowne muffinki Aniu :-)
OdpowiedzUsuńFajne słodkości. Następnym razem pomiń olej, sam twaróg doskonale sobie poradzi z wilgocią.
OdpowiedzUsuńŚwietne, uwielbiam takie wilgotne ciasta. Poproszę jedną taką babeczkę.
OdpowiedzUsuńAle one apetyczne ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszny smak :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż ta sowa urocza! :)