czwartek, 12 maja 2016

Muffinki twarogowe z wiśniami

Bardzo dobre muffinki - szybkie, wilgotne w środku a do tego zdrowe :) 




SKŁADNIKI:
250 g twarogu (półtłusty lub tłusty)
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl cukru (u mnie brązowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
wiśnie z kompotu lub suszone

1. Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę. 
2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej.
3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć)
4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). 
5. Piec do suchego patyczka ok.  30-35 min w 180*C.




9 komentarzy :

  1. Fajne słodkości. Następnym razem pomiń olej, sam twaróg doskonale sobie poradzi z wilgocią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, uwielbiam takie wilgotne ciasta. Poproszę jedną taką babeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :)
    Ależ ta sowa urocza! :)

    OdpowiedzUsuń