SKŁADNIKI: (blacha 23x33 cm)
Spód ciasteczkowy:
2 op. ciastek Hitów czekoladowych
Warstwa jogurtowo-kokosowa:
400 g jogurtu greckiego
250 g mascarpone
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część)
1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego)
3 łyżki żelatyny
5 łyżek zimnej przegotowanej wody
Dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 szkl wrzątku
1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód. Odstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
3. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy.
5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki do stężenia.
6. Gdy ciasto lekko stężeje ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki.
apetyczne:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie się prezentuje :) kokos truskawki i czekolada trio idealne jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto, uwielbiam robić takie bez pieczenia
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te ciacha :-)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWow! Ale pyszne ciacho! Kradnę kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudo! Zapisuję do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na ciasto. Muszę przyznać, że jestem wielką fanką wszelkich ciast, które robi się bez pieczenia :) Zazwyczaj są proste, smaczne, a ja nie zajmuję i tak małego już piekarnika (niestety ale mam osobny piekarnik), który przeznaczam spokojnie na pieczenie obiadu :) A ciasta z truskawkami uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto. Bardzo lubię ciasta na zimno, a to koniecznie muszę zrobić :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli będziecie je robić to zmieńcie spód bo to kicha wcale się nie trzyma. do masy przykleiło się tylko trochę, reszta zostaje na blaszce, chyba że autorka zpomniała napisać, że te ciastka trzeba połączyć z masłem wtedy będzie ok.a tak poza tym to jest smaczne.
OdpowiedzUsuńU mnie się trzymało, widocznie u Pani masa już za mocno stężała i dlatego się nie przykleiła
UsuńJeśli będziecie je robić to zmieńcie spód bo to kicha wcale się nie trzyma. do masy przykleiło się tylko trochę, reszta zostaje na blaszce, chyba że autorka zpomniała napisać, że te ciastka trzeba połączyć z masłem wtedy będzie ok.a tak poza tym to jest smaczne.
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mam likieru to czym mogę go zastąpić?
OdpowiedzUsuńDrugą puszką mleczka kokosowego lub niczym, likier jest dla fajnego posmaku i nie jest tu kluczowym składnikiem więc ciasto wyjdzie i bez niego
UsuńFajne ciasto
OdpowiedzUsuń