piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami bez pieczenia - na ciasteczkowym spodzie, z jogurtem greckim, mlekiem kokosowym i likierem

Przepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna warstwa jogurtowa z likierem i do tego truskawki w galaretce. Pychotka! :)




SKŁADNIKI: (blacha 23x33 cm)
Spód ciasteczkowy:
2 op. ciastek Hitów czekoladowych
Warstwa jogurtowo-kokosowa:
400 g jogurtu greckiego
250 g mascarpone
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część)
1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego)
3 łyżki żelatyny
5 łyżek zimnej przegotowanej wody
Dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 szkl wrzątku


1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód. Odstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
3. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. 
5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki do stężenia. 
6. Gdy ciasto lekko stężeje ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki.




15 komentarzy :

  1. bardzo smakowicie się prezentuje :) kokos truskawki i czekolada trio idealne jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe ciasto, uwielbiam robić takie bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają te ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale pyszne ciacho! Kradnę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis na ciasto. Muszę przyznać, że jestem wielką fanką wszelkich ciast, które robi się bez pieczenia :) Zazwyczaj są proste, smaczne, a ja nie zajmuję i tak małego już piekarnika (niestety ale mam osobny piekarnik), który przeznaczam spokojnie na pieczenie obiadu :) A ciasta z truskawkami uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe to ciasto. Bardzo lubię ciasta na zimno, a to koniecznie muszę zrobić :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli będziecie je robić to zmieńcie spód bo to kicha wcale się nie trzyma. do masy przykleiło się tylko trochę, reszta zostaje na blaszce, chyba że autorka zpomniała napisać, że te ciastka trzeba połączyć z masłem wtedy będzie ok.a tak poza tym to jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się trzymało, widocznie u Pani masa już za mocno stężała i dlatego się nie przykleiła

      Usuń
  8. Jeśli będziecie je robić to zmieńcie spód bo to kicha wcale się nie trzyma. do masy przykleiło się tylko trochę, reszta zostaje na blaszce, chyba że autorka zpomniała napisać, że te ciastka trzeba połączyć z masłem wtedy będzie ok.a tak poza tym to jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. A jeśli nie mam likieru to czym mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugą puszką mleczka kokosowego lub niczym, likier jest dla fajnego posmaku i nie jest tu kluczowym składnikiem więc ciasto wyjdzie i bez niego

      Usuń