Do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl, od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem akcesoriów SilverCrest (więcej informacji i zdjęcie na dole strony).
SKŁADNIKI: (na 2 duże porcje porcje)
Warstwa I: (od dołu)
4 ciastka (u mnie Hity czekoladowe)
Warstwa II:
2 łyżki nasion chia
1/2 szkl mleka
Warstwa III:
1 budyń czekoladowy
1 szkl mleka
1 łyżka cukru
Warstwa IV:
truskawki
cukier do smaku
Ewentualnie:
kilka orzechów laskowych pokruszonych w rozdrabniaczu SilverCrest
1. Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszamy i odstawić do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano, wstawiłam do lodówki a po pracy miałam jak znalazł do zrobienia deserku).
2. 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem, w drugiej 1/2 szkl rozmieszać budyń, wylać na gotujące się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, odstawić do ostygnięcia.
3. Truskawki włożyć do wysokiego kubeczka, zmiksować blenderem SilverCrest.
4. Ciastka wrzucić do rozdrabniacza SilverCrest. Zmiksować na okruszki.
5. Poszczególne warstwy wykładać kolejno do wysokiej szklanki lub pucharka.
Można zjadać od razu lub odstawić do lodówki na później.
Jak wspomniałam wyżej do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl, od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem akcesoriów.
Bardzo się cieszę, że miałam okazję go przetestować bo okazało się, że jest rewelacyjny! Ma moc 600 W (jest wydajny i w zupełności wystarcza do domowego użytku) oraz trzy końcówki:
1. wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp.
2. trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp.
3. blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp.
Do tego świetnym rozwiązaniem jest bezstopniowo ustawiana prędkość, dzięki czemu możemy dopasować moc do rodzaju produktu.
Najbardziej ciekawiło mnie, jak się sprawdzi końcówka z rozdrabniaczem i jestem bardzo zadowolona z efektów - w kilkanaście sekund miałam pokruszoną całą paczkę orzechów, nie wspominając o szybkości rozkruszenia ciasteczek.
Szczerze polecam ten produkt - będzie dostępny w sklepach LIDL już od soboty 25.06.2016 :)
Świetny deserek, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuper ten blender musi być.
Faktycznie, palce lizać. Lubię ten budyń. Gorzej, jeżeli ma liczne kalorie, bo się odchudzam.
Usuńbardzo smakowity deser:)
OdpowiedzUsuńDeser piękny jak i blender :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńAle dużo pysznych warstw, mniam :)
OdpowiedzUsuńwow! ale swietnie wygląda! a i blender super - śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńBajeczny deser :)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa, Wygląda na bardzo smaczne. Już sobie wyobrażam minę moich gości, gdy to zobaczą :P
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńGoście po takim deserze wyjdą zachwyceni :)
Cudowny deserek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentuje, super deserek :)
OdpowiedzUsuńFajny przydatny gadżet i fajny deser można szybko przygotować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, lubię takie smaki :))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWow ! pięknie wygląda .
OdpowiedzUsuńMniam! Cudo! Muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten deserek.
OdpowiedzUsuńChciało by się skosztować każdej warstwy po kolei :)
Ten deser wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
wygląda po prostu obłędnie i pewnie tak też smakuje :) super !
OdpowiedzUsuńten deser wygląda super, nie miałam okazji jeść nasion chia ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle genialnie wygląda ten deser!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny deserek))
OdpowiedzUsuńDeser nie tylko wygląda przepięknie, ale też smakuje bosko, polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńprzepyszny jest ten deserek :) robiłam w sylwestra i był genialny :)
OdpowiedzUsuńajajajajjj wygląda naprawdę pięknie :D
OdpowiedzUsuńAleż kolorowy deser :) A czy w swojej kuchni filtrujesz wodę, na której gotujesz? My mamy filtr redox fitaqua, który daje smaczną i zdrową wodę, założyliśmy go ze względu na dzieci ale teraz wszyscy korzystamy z tej wody. Woda ta chroni przed działaniem wolnych rodników.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda! Już nie mogę się doczekać na prawdziwe polskie truskawki, bo to co jest teraz to niestety kwaśna chemia :(
OdpowiedzUsuńCudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńwow rewelacyjna kompozycja :) Gratuluję talentu :)
OdpowiedzUsuńIstny obłęd!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na lato i nie tylko;) Poza tym uwielbiam truskawki a ten deser to już naprawdę petarda!:)
OdpowiedzUsuńTen deser wygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńNo jak dla mnie wygląda superowo;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńajajajajjj wygląda naprawdę pięknie :D
OdpowiedzUsuńDeser wygląda super! Szkoda, że mój nie wyszedł tak ładny ;P
OdpowiedzUsuńmuszę tego spróbować. Wygląda nieźle!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń