SKŁADNIKI: (ok 8 dużych lub 12 małych sernczków - w zależności od foremek)
Spód:
100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne, można użyć też np ciasteczek owsianych lub samych orzechów)
2 łyżki masła
Masa serowa:
200 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
150 g mascarpone
75 g cukru
2 jajka
1 łyżka chałwy
1 łyżka masła sezamowago/tahini (można zastąpić również chałwą)
Wierzch:
100 ml śmietanki (można więcej jeśli chcemy bardziej ozdobić ale takie "kleks" śmietanki jak u mnie jest wystarczający)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka pokruszonej chałwy
1. Masło rozpuścić, przestudzić. Orzechy i ciastka zblendować razem z masłem - powinna powstać mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką.
2. Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jajka, chałwę i masło sezamowe zmiksować na gładko - jak najszybciej, jedynie do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy.3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki).
4. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150*C. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na ok 2 godziny. No chyba że tak jak ja nie wytrzymacie, to na ciepło są równie pyszne - sprawdziłam ;)
5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, położyć łyżką po "kleksie" w wgłębienia powstałe przy pieczeniu lub - jeśli chcemy uzyskać ładniejszy efekt - włożyć do szprycy i ozdobić
serniczki. Całość posypać odrobiną pokruszonej chałwy.
Inspiracja: My Culinary Art
wspaniałe, uwielbiam i serniki i chałwę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
cudeńka! chałwowe smaki to moje klimaty;)
OdpowiedzUsuńMuszą byc przepyszne, bo wygladaja cudnie
OdpowiedzUsuńKoło serniczków chałwowych to nie przejdę obojętnie :D
OdpowiedzUsuńJak chałwowe to już je uwielbiam ;) :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie chałwy z serem :)
OdpowiedzUsuń