SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
50 dag twarogu półtłustego
cukier puder do smaku
ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy
1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
2. Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i ewentualnie troszkę śmietanki. Dokładnie wymieszać.
3. Dużą deseczkę podsypać lekko mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki twarogu, zlepiam w kulkę i nastepnie spłaszczam ją i kciukiem robię wgłębienie. Można też rozwałkować ciasto i szerszą szklanką lub innym naczyniem wycinać kółka, nakładać na nie twaróg i sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z mąką.
4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem.
Wspaniałe :-) smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne być musiały:)
OdpowiedzUsuńZawsze jadłam z mięsem albo owocami,z twarogiem nie, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWspomnień czar, dzieciństwa smak:) Pyszotne knedle i ....tyle:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Faktycznie smak dzieciństwa, ale na szczęście można go sobie przypomnieć:)
OdpowiedzUsuńKnedle z twarogiem, czy z truskawkami, czy ze śliwką - pyszności! :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie po zdjęciu środka mamy na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńMuszę się przysnać, że knedli z twarogiem nie robiłam,
OdpowiedzUsuńJeszcze z twarogiem nie robiłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne knedle :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie jadłam takiej wersji, ale sądząc po składnikach posmakowała by mi :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszności!
OdpowiedzUsuń