poniedziałek, 11 stycznia 2016

Szarlotka z budyniem toffi

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch - ale... to już było... Owszem, Szarlotka z budyniem pojawiła się już na blogu ale ta jest inna - zrobiłam inne ciasto kruche, wypróbowane już z powodzeniem przy Kruchym cieście z malinami i budyniową pianką, a do tego zamiast klasycznego budyniu waniliowego czy śmietankowego użyłam budyniu toffi - różnica w smaku jest, i to znaczna :)




SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 23x33cm)
Ciasto: 
250 g masła/margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
2 budynie toffi
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
Ponadto:
4-5 dużych słodkich jabłek
cukier puder do posypania


1. Składniki ciasta 
a) zagnieść tradycyjnym sposobem lub 
b) utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie chwila). 2. Ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki a drugą wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz ponownie są dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)  
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 15 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć

3. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.
4. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka.
5. Z lodówkiwyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić.
6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec ok 35-40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min.

Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać cukrem pudrem.



17 komentarzy :

  1. Ja taką lubię, ale w domu nikt nie lubi jak się upiecze budyń na kruchym cieście, to bardzo rzadko robię niestety...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu podkradam kawałek do kawki :-) pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie najbardziej lubią szarlotkę właśnie na kruchym cieście:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto. Szarlotkę z budyniem uwielbiam. Już dawno stwierdziłam, że do ciast to Ty Aniu masz smykałkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotki z budyniem należą do moich ulubionych, zwłaszcza pierwszego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do szarlotki nie trzeba mnie namawiać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj pycha taka szarlotka :) Z toffi budyniem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim budyniem to musiało być nieziemskie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie warianty szarlotki. Musiała być wyśmienita (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna, bardzo lubię ciasta z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłka z budyniem toffi muszą bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie połączenie smaków :-). Szarlotki uwielbiam wszystkie, a najbardziej te na kruchym spodzie.

    OdpowiedzUsuń