poniedziałek, 12 października 2015

Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką

200-setny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy.




SKŁADNIKI: (ok 12 szt) 
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)  
1 jajko  
1 duża cebula  
1 marchew  
1 ząbek czosnku  
miąższ z 2 kromek chleba  
1/2 papryki  
15 dag pieczarek
5 dag drobno startego żółtego sera 
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 czubata łyżka majonezu
2 czubate łyżki keczupu
 
1 łyżka masła
Masa ziemniaczana:
7 ugotowanych ziemniaków
6 łyżek mleka
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej papryki czerwonej

1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować olejem i posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek).
2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło".
3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę).
4. Masę przełożyć do szprycy, babeczki wyjąć z piekarnika i udekorować ich wierzch masą ziemniaczaną, a następnie posypać szczypiorkiem i papryką.

Można podawać od razu na ciepło, choć bardzo smaczne są też na zimno :)




22 komentarze :

  1. Aniu świetne muffinki. Zjadłabym takie. Miałaś fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe, świetne na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie to wymyśliłaś, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł!
    Takie mało problematyczne danie na okazję z większa ilościa gości do nakarmienia!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, śliczne wykonania tylko siadać i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinamy nawet mięsnymi nie pogardzimy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł ! Musze kiedyś go wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobra przekąska imprezowa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł bardzo mi się podoba. Na imprezki idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super muffinki :) Na wytrawnie też może być smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pierwszy rzut oka, wyglądają jak ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. gratuluje 200 i częstuję się muffiną:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję 200 przepisów;) muffiny bardzo pomysłowe:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł, super wyglądają i nadają się jako przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratulacje wytrwałości z okazji 200 posta! Bardzo kreatywny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń