Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się wraz z rozpoczęciem promocji kolejnego języka.
SKŁADNIKI: (na 12 szt takich muffinkowych małych deserów lub na 4 duże)
500 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
100 g cukru pudru
1 laska wanilii
1. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.
2. Śmietankę wlać do rondelka, mocno podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia (ale nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać.
3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp.
Ja zrobiłam do niej sos jagodowy:
1 szkl mrożonych jagód
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą, dodać do jagód i ciągle mieszając zagotować. Dosłodzić do smaku. Wystudzić i polać sosem stężałą panna cottę.
Przy okazji polecam Wam przejrzeć dostępne na stronie multikurs.pl
kursy językowe (a jest z czego wybierać!) i wykonać testy diagnozujące z
wybranego języka, bo już za 2 tygodnie będę miała dla Was super niespodziankę! :)
Tymczasem zapraszam Was do przygotowywania przepisów z e-booka i
wstawianie ich na Facebook i Instagram z hashtagiem #smakjęzyka
Dodatkowo
każde zdjęcie dania otagowanego na Instagramie #smakjęzyka zajdzie się w
specjalnej publicznej galerii na stronie www.smakjezyka.pl - dajcie się ponieść chwili i wyczarujcie pyszne danie z któregoś przepisu, a następnie koniecznie zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoim dziełem!
Koleżanki i koledzy blogerzy kulinarni – dla Was dodatkowa
informacja: dla osób, które przyłączą się do naszej akcji i wezmą w niej czynny
udział przygotowane są specjalne upominki, a dodatkowo dla 3 najbardziej
zaangażowanych lub tych, których zdjęcia zdobędą największą popularność istnieje
możliwość współtworzenia kolejnych edycji ebooków :)
Poczęstujesz?
OdpowiedzUsuńZa późno - wszystko zjedzone ;)
UsuńBardzo,bardzo apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuńKuszący deser.
OdpowiedzUsuńOjej, ale to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPanna Cotta to mój ulubiony włoski deser! Dawno jej nie jadłam, ale uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam robiłyśmy już na kilka sposobów i ten jest niebywale pyszny :)
OdpowiedzUsuńlubię ten delikatny śmietankowy smak, koniecznie z owocami;)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńDeser pierwsza klasa! Piękna panna cotta!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuń