wtorek, 20 października 2015

Sernik Snickers

Sernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać!


SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
SPÓD:   
25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)*
2 łyżki masła
MASA SEROWA:    
1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)  
3/4 szkl cukru  

5 jajek (M)    
2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)  
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)   
30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
125 ml śmietanki 30%
WARSTWA ORZECHOWA:
30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli)
100 g masła
1/3 szkl cukru
50 ml śmietanki 30%
10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej)
DODATKOWO:
1 czekolada mleczna  (100 g)
50 ml śmietanki 30%


* zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła
** można zmieszać z innymi orzechami

SPÓD:
1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić.
3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując.    
4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).
WARSTWA ORZECHOWA:  
5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.





30 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie serniczki. Zjadłabym teraz kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Wygląda bardzo smakowicie:) Zabieram kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę w ciemno bo na sam widok cieknie mi ślinka :) Mniam ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, właśnie się zastanawiam co upiec na Wszystkich Świętych. A że mieszkam przy cmentarzu to gości będzie multum...

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim sernikiem można gości witac w progu z radością:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż, nam pozostało jedynie polizać monitor, nie palce. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Booooski! uwielbiam takie batonikowe cuda, tzn ala batonikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudeńko!!! Ależ ja uwielbiam takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna propozycja :)
    Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak słyszymy słowo sernik to już nam ślinka ciekanie a jak zaraz potem snickers to już jest szał na wstępie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale kaloryczna bomba, ale i tak zjadłabym spory kawałek, bo bardzo lubię serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały sernik! Przepis zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie piekłam sernika, a Twój bardzo kusi!

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik bardzo ciekawy przede wszystkim przez Twoją modyfikację a do tego na bardzo cieniuteńkim spodzie , co dla nas stanowi podstawową zaletę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej, tak przed nocą się naoglądam takich pyszności i nie będę mogła spać :) Mniam, poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. oeZzzuuuu, jadę ! uwielbiam, jadam je tylko na święta BN..........:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten sernik to musi być niebo w gębie ! Też muszę kiedyś spróbować zrobić tai serniczek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na sam widok ślinka cieknie. Uwielbiam serniki. Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bajeczny sernik. dla mnie idealny bo:
    1. Jest sernikiem:)
    2. Jest słodziutki
    3. Z orzeszkami
    4. Prezentuje się tak smacznie że ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  20. Boski! Kradnę przepis :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń