sobota, 21 maja 2016

Zapiekanka makaronowa z serem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Pomysł na tę zapiekankę powstał przypadkiem - córa miała ochotę na makaron z serem a ja - no cóż, musiałam dodać coś od siebie:) Wyszło super - smacznie, szybko i ekonomicznie bo jedzenia wystarczyło na 2 dni, a zapiekanka jak to zapiekanka - na drugi dzień była jeszcze lepsza! :)





SKŁADNIKI:
25 dag makaronu świderki (suchego - pół paczki)
125 g mozzarelli
150 g twarogu półtłustego
150 g sera żółtego (o wyraźnym smaku)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 słoika pomidorów suszonych - u mnie Pomidory suszone z żurawiną w oleju z ziołami od Ole!
1/2 słoika czosnku marynowanego - u mnie Czosnek włoski w oleju od Ole!
garść oliwek marynowanych
1/2 puszki kukurydzy
ulubione przyprawy - u mnie przyprawa do kuchni włoskiej + pieprz + czosnek granulowany + papryka ostra

1. Makaron ugotować, przelać dobrze zimną wodą.
2. Wszystkie sery zetrzeć na tartce - odłożyć po garstce mozzarelli i sera żółtego do posypania wierzchu.
3. Pokroić pomidory suszone, czosnek i oliwki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wymieszać ze sobą starte sery, pomidory suszone, czosnek, oliwki i kukurydzę. Dobrze doprawić (w przeciwnym wypadku po dodaniu makaronu całość będzie mdła). Dodać tuńczyka i makaron. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać odłożonym serem. 
5. Całość zapiekać ok 30 min  180*C. Podawać z keczupem lub ulubionym sosem.



6 komentarzy :

  1. Skład brzmi bardzo obiecująco, a i sama potrawa kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepisy, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradam małą porcję bo akurat jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to prawda, zapiekanki mają taką naturę, że o dziwo są lepsze na zimno i na drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń