czwartek, 2 lipca 2015

Szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu)

Odkąd pojawiły się sezonowe owoce, wciąż szukałam idealnego przepisu na prosty placek z nimi. Poza ciastem na maślance z truskawkami i kruszonką wszystkie miały jakieś wady albo po prostu wychodził zakalec :/ A ja chciałam coś prostego, do przygotowania w kilka minut, ze składników będących zawsze pod ręką (a maślankę akurat nie zawsze mam w domu). Aż w końcu udało się, jest - prosty, banalny przepis na ciasto, do którego można dodać w zasadzie każde owoce i będzie zawsze smakowało przepysznie. Przepis podsunęła mi koleżanka z grupy Domowe Gotowanie.


SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm)
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30-40 dag wydrylowanych czereśni lub innych owoców*

*można dać troszkę więcej owoców ale trzeba później sprawdzać patyczkiem czy ciasto się dopiekło

1. Jajka (całe) utrzeć dokładnie z cukrem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w szklanej formie (28 cm) więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam bułką tartą.
3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc owoce poodsuwają się od siebie). Piec ok 40 min w 180*C.





18 komentarzy :

  1. Aniu fajny przepis na szybkie i smaczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu co tu dużo pisać...czereśniowa uczta i tyle. Szybko, smacznie i niedrogo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto! Aż muszę spróbować, strasznie lubię klasyczne ciasta z owocami a nie tonami kremów :) :) Cudownie wygląda :) I zazdroszczę, że możesz zjeść je w ogródku.. ja to nawet balkonu nie mam :( Pozdrowienia www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto, bez udziwnień. Jak widać prostota zawsze w cenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czereśnie, a to ciasto jest wprost przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie smakują mi najbardziej .

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto, chyba takie bardziej biszkoptowe ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robi się je podobnie ale jest bardziej zbite bo nie ubija się piany

      Usuń
  8. Takie ciasta są najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas wszyscy tak chętnie zajadają czereśnie, że dodanie ich do ciasta uznane byłoby za świętokradztwo;) ale to nie znaczy, że nie skusiliby się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach,te owocowe ciasta,potrafią zawrócić w głowie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam piec ciasta bez tłuszczu, dlatego ta propozycja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste a takie efektowne. Oczywiście zakładam że równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń