O kluskach grysikowych dowiedziałam się niedawno - i choć takie kluseczki robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy ich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypróbować i... nie zawiodłam się :) W wersji klasycznej robi się je głównie na rosole i innych zupach, jednak ja przygotowałam je większe, takie bardziej jak małe placuszki i podałam z sosem. Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu.
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
2 jajka
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej
3 łyżki mąki
mała szczypta soli
ewentualnie szczypta cukru jeśli robimy kluski na słodko
1. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić.
2. Oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić (chyba że jest bardzo miękkie to nie trzeba rozpuszczać).
3. Żółtka zmiksować z cukrem (tylko jeśli robimy w wersji na słodko), a następnie dodać masło, mąkę i kaszę i ponownie zmiksować. W wersji na wytrawnie od razu miksujemy razem żółtka, masło, mąkę i kaszę.
4. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do reszty masy, wymieszać dokładnie łyżką.
5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają).
5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np. jogurtem.
Pysznie smakują również później odsmażone :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
U mnie takie się do rosołu czasem podaje, tylko są maleńkie ;)
OdpowiedzUsuńA takich klusek to ja nie jadłam. Muszę spróbować bo danie wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kluski właśnie na słodko :)
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na coś innego do mięs:)
OdpowiedzUsuńnawet młode ziemniaki potrafią sie znudzić :)
Świetne zamiast ziemniaków:)
OdpowiedzUsuńSuper kluseczki, ja znalazłam przepis na kładzione z kaszy jaglanej też muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńFajne kluseczki, pycha!
OdpowiedzUsuń"Żółtka zmiksować z cukrem" - z cukrem? w składnikach nie ma cukru...
OdpowiedzUsuńDziękuję za spostrzegawczość, już dopisałam :)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kluseczki!
OdpowiedzUsuńnie jadłam takich jeszcze, ale bardzo apetycznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńMiałem dziś bardzo podobne kluski, więc wiem, że są smaczne :))
OdpowiedzUsuńmmm dawno takich nie jadłam, pycha!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo bardzo lubię domowe kluseczki:)
OdpowiedzUsuńKluseczki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńPodobno w kuchni staropolskiej modne były takie kluseczki, podawano je też na słodko z konfiturą :)
OdpowiedzUsuńA właśnie zastanawiałam się, co podać na jutrzejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem, jeszcze takich klusek nie jadłam, muszę też takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne kluski i do tego z gulaszem. Pomysł na kaszę mannę świetny. Ja ją bardzo lubię
OdpowiedzUsuńjeszcze takich nie robiłam,ale smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na takie:)
OdpowiedzUsuńNie, zeby sie czepiala. Bo doceniam, ze chcialo Ci sie tym podzielic ze swiatem. Ale - na Boga - maslo sie topi. Roztapia.
OdpowiedzUsuń