poniedziałek, 24 września 2018

TOFFIFEE – pyszne ciasto bez pieczenia


Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;)




SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
2 op. budyniu czekoladowego
125 dag masła
Ponadto:
1 szkl mleka (do moczenia ciastek)
1 duże (podwójne) op. herbatników
1,5 op. krakersów solonych
1 puszka masy krówkowej
300 g nutelli
300 g masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan fix (można pominąć)






1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia.
2. Ugotować budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy i cukier rozmieszać z pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Wyłączyć grzanie, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
3. W blaszce ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń, przykryć warstwą maczanych w mleku krakersów.
4. Na krakersy wyłożyć połowę masy krówkowej, przykryć suchymi herbatnikami. Na nich rozsmarować masło orzechowe (jeśli masło jest gęste i „suche” dodatkowo można wyłożyć 1-2 łyżki masy krówkowej, żeby kolejna warstwa ciastek lepiej się przykleiła. Na to ułożyć maczane w mleku krakersy.
5. Rozsmarować nutellę, przykryć herbatnikami.
6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao.

Czyli w skrócie: 
herbatniki - masa budyniowa - krakersy – połowa masy kajmakowej - 
herbatniki - masło orzechowe - krakersy - nutella - herbatniki – masa śmietankowo-krówkowa

4 komentarze :