czwartek, 22 stycznia 2015

Kruche ciasteczka jeżyki

Wczoraj podałam przepis na idealne kruche ciasteczka maślane.
Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki.


SKŁADNIKI:
ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane.
1 czekolada
odrobina wody przegotowanej
ziarna słonecznika

1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem.
2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.



3. Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać. 
4. Pędzelkiem malujemy tułów jeżyka i posypujemy go uprażonymi ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką malujemy nosek i oczka.



W czasie gdy ja tworzyłam jeżyki moja córcia po swojemu ozdabiała swoją część ciastek i tak prezentuję kulinarny debiut mojej 3 latki:
                             
"Ciastecta z cetoladą i middałtami":)

7 komentarzy :

  1. Super jeżyki Ci wyszły. Bardzo się cieszymy że skorzystałaś z Naszego pomysłu! Jeśli miałabyś ochotę zachęcamy do przesłania Nam fotki jeżyków, a umieścimy ją również na Naszym blogu w kąciku czytelnika. Pozdrawiamy!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie słodziaki:)radocha dla dzieciaków:) Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń