Gdy zobaczyłam tę sałatkę u Marty, od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Określenie "słodko-kwaśna" lekko mnie zastanowiło, ale teraz wiem, ze pasuje ono do tej sałatki idealnie! Jest na prawdę pyszna, taka właśnie słodko-kwaśna a przy tym nie za słodka i nie za kwaśna :) Tak jak nie jestem entuzjastką słoikowych sałatek, tak ta wyjątkowo przypadła mi do gustu - zrobiłam ją już kilka tygodni temu, dziś otworzyłam słoiczek do obiadu i przepadłam :) Zrobię jeszcze raz taką porcję póki jeszcze cena cukinii nie jest zbyt wysoka - i Wam polecam to samo :)
SKŁADNIKI: (ok 10-12 słoiczków)
3 kg cukinii
8 dużych cebuli
1 kg marchewki
Dodatkowo:
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
sól
Zalewa:
9 szkl wody
2 szkl octu
2 szkl cukru
1. Cukinię zetrzeć na tartce na dużych oczkach (można ze skórką - u mnie ze skórką była tylko jedna mała a reszta bez skórki). Cebulę pokroić w piórka. Wszystko wsypać do dużej miski i dodać garść dodajemy garść soli (dosłownie garść - to nie pomyłka :), wymieszać i odstawić
na dwie godziny. Po tym czasie odcisnąć wodę, którą puszczą warzywa - najlepiej brać je w garść i wyciskać ręką.
2. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
3. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać startą marchewkę i gotować ok 10 minut, po czym dodać odciśniętą cukinię i cebulę i gotować jeszcze ok 3 minuty.
4. Do wyparzonych, suchych słoików włożyć po listku ziela angielskiego, po 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Warzywa razem z zalewą przełożyć do słoików, zakrecić. Podobno wystarczy słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić je tak do ostygnięcia, ale ja dla pewności pasteryzowałam sałatkę ok 10 minut.
Przed podaniem odsączyć sałatkę z zalewy np. na sitku.
Inspiracja: Czerwona Porzeczka
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wzięłabym chętnie słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Takiej sałatki do słoików nie znam. Zapisuje więc sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa też takiej sałatki nie znam, ale zapowiada się super smacznie. Skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńNiestety nic z octem jeść nie możemy ale nasza mama robi podobne zaprawy :)
OdpowiedzUsuńBędzie świetna na zimę :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne zapasy na zimę, jak coś to się zgłoszę :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, szkoda tylko że u mnie takie sałatki muszę jeść sama
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Mam problem z listkiem ziela angielskiego... Nie wiem jak go zdobyć ;-)
OdpowiedzUsuń