poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sernik z brzoskwiniami

Uwielbiam serniki. Od jakiegoś czasu szukałam sernika idealnego. Robiłam różne i każdy miał jakieś "ale". A ostatnio naszła mnie ochota na taki na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1!



SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)
Ciasto kruche:
1 margaryna (u mnie Kasia)
3 łyżki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek (białka pójdą do bezy)
Ser:
3 jajka
1 szkl cukru
125 g miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia)
1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
5 białek
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja).


3. Resztę ciasta rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki na tyle, aby dała się zetrzeć na tartce (ok 1-2 godziny). 
Uwaga: na tartce można zetrzeć również spód ciasta.
4. Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połączenia).
5. Na ciasto w blaszce (nie podpieczone) wylać masę serową. Na to wyłożyć pokrojone w kosteczkę lub paseczki brzoskwinie.
6. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.
7. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tartce. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do  180ºC i piec ok 1 godzinę - na pierwsze 30 min można włączyć termoobieg, później grzanie góra-dół. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał należy przykryć go folią aluminiową.

Inspiracja: Moje Wypieki (z małymi modyfikacjami)

4 komentarze :