Menu obrazkowe:
▼
czwartek, 30 kwietnia 2015
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy
Dzisiejsza propozycja to sałatka, która rok temu całkowicie skradła moje serce. Właściwie to stanowi ona bazę do przeróżnych sałatek - w zależności od tego co jeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem.
wtorek, 28 kwietnia 2015
Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania
Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :)
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa
Szybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej.
sobota, 25 kwietnia 2015
Pianka krówkowo-czekoladowa z galaretką i migdałami
Wspaniały deser! Pyszna pianka z masy krówkowej i nutelli, orzeźwiająca galaretka i chrupiące płatki migdałowe - po prostu musicie tego spróbować:)
piątek, 24 kwietnia 2015
Rurki kruche z 3 składników - bez jajek i cukru
O tych rurkach słyszałam już kilka razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem.
czwartek, 23 kwietnia 2015
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika
Niedawno pisałam o pysznym paprykarzu z kaszą jaglaną. Dziś kilka słow o drugim produkcie z paczki od firmy Primavika - maśle sezamowym:)
środa, 22 kwietnia 2015
Kolorowe kotlety z kurczaka
Wspaniałe, aromatyczne kotleciki, które nie tylko pysznie smakują ale i ładnie wyglądają. Do tego są wydajne więc świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy (można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzac w piekarniku). Gdy zrobiłam je pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga!
wtorek, 21 kwietnia 2015
Ciasto na jogurcie naturalnym - szybkie i proste
Sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami więc u wielu z nas trwa wyjadanie zapasów w postaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym).
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Placki z kaszy jaglanej
Do tej pory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko.
Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy. Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej.
Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy. Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej.
niedziela, 19 kwietnia 2015
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika
W piątek dostałam kolejną paczkę z pysznościami - tym razem od firmy Primavika :) Czekałam na nią z niecierpliwością, gdyż nie mogłam się doczekać aż wypróbuję ich chwalone na wielu blogach produkty. Nie zawiodłam się:) Na pierwszy ogień poszedł pyszło masło sezamowe i paprykarz z kaszą jaglaną, który przedstawię Wam dziś nieco bliżej:)
sobota, 18 kwietnia 2015
Babeczki z musem z szynki
Mus z szynki - ciekawe i smaczne wypełnienie słonych kruchych babeczek. Robi się go bardzo szybko i praktycznie od razu nadaje się do podania. Ja wypełniłam nim gotowe korpusy kupione w piekarni, ale równie dobrze można je upiec samemu (wtedy polecam robić mniejsze babeczki).
piątek, 17 kwietnia 2015
czwartek, 16 kwietnia 2015
Tort makaronowy
Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta serem żółtym. Całość skomponowana tak, żeby nie rozwalała się przy krojeniu, a ponadto wszystko dobrze doprawione, pachnące i bardzo smaczne!
środa, 15 kwietnia 2015
Muffinki z krówkami i jabłkiem
Te muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni. Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać.
wtorek, 14 kwietnia 2015
Przyprawy Rafex
Gdy wróciłam do domu okazało się, że czeka na mnie paczka... Lekko zdziwiona otworzyłam ją i okazało się, że jest to niezwykle aromatyczna niespodzianka od hurtowni przypraw Rafex :)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą i orzeszkami ziemnymi
Miał być "zwykły" obiad na szybko a wyszło przepyszne danie, którego smak zaskoczył nawet mnie! Do tego uśmiech zadowolenia na twarzy męża - i czego chcieć więcej? :)
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Naleśniki budyniowe
Gdy jakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :)
sobota, 11 kwietnia 2015
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia
Pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki, a na drugi dzień delektować się jego smakiem :)
Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!
A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście
Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!
A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście
piątek, 10 kwietnia 2015
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą
Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie.
Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec.
Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec.
środa, 8 kwietnia 2015
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i cynamonem
Błyskawiczna propozycja na drugie danie, deser lub kolację. Alternatywa dla tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami. U mnie stanowił kolację i do jego przygotowania użyłam ryżu, który pozostał mi z obiadu.
wtorek, 7 kwietnia 2015
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam gołąbków z włoskiej kapusty, już nigdy nie zrobiłam ich ze zwykłej białej. Po pierwsze, jest łatwiejsza "w obróbce" - liście ładnie się rozdzielają na surowo więc można je obgotować wrzucając już rozdzielone do wody, jest wydajniejsza - prawie do samego głąba są ładne listki, a ponadto ładniej się prezentuje na talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie.
poniedziałek, 6 kwietnia 2015
Sernik orzechowy - Biały Michałek
Sernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty. Po prostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :)
czwartek, 2 kwietnia 2015
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli
Chciałam Wam pokazać fajny sposób na serwowanie świątecznych sałatek ale... nie chciało mi się robić przed świętami sałatki jarzynowej :) A tu niespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :)
środa, 1 kwietnia 2015
Orzeźwiający koktajl szpinakowy z malinowym smoothie
Przepis, który zapewnił mi wygraną w konkursie FRoSTY na najlepszy wiosenny koktajl szpinakowy, organizowanym z okazji dnia szpinaku :)
Koktajl w sam raz na ciepłe dni - orzeźwiający dzięki smoothie i listkom mięty a do tego w cudownych wiosennych kolorach.
Koktajl w sam raz na ciepłe dni - orzeźwiający dzięki smoothie i listkom mięty a do tego w cudownych wiosennych kolorach.
Sałatka z sałaty lodowej z sosem czosnkowym
Lekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw.