środa, 2 grudnia 2015

Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym

Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne.


SKŁADNIKI: 
ok 1,20 kg schabu
ulubiona przyprawa do mięs
2 pomidory
2 cebule
kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag)
3-4 łyżki musztardy

1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami. 
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebule pokroić w piórka. 
3. W każdą kieszonkę nałożyć 1 łyżeczkę musztardy, rozsmarować. Włożyć po 2 plastry pomidora, plaster żółtego sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość.
 
4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C. 30 minut przed końcem można rozciąć folię, żeby mięsko się przyrumieniło z wierzchu.

Podawać z ulubionym sosem.




Inspiracja: Allrecipes

13 komentarzy :

  1. Przepyszna kompozycja smaków :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na schabik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super opcja bo dałaś dodatki już podczas pieczenia, zapewne dodały fajny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ świetny pomysł. Bardzo mi się podoba takie zestawienie smaków i sposób na przygotowanie schabu :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana aleś nieźle go nadziała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu wspaniały pomysł na mięsko, oj musi być pysznie i aromatycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z taką wersją przygotowania schabu jeszcze się nie spotkałem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie przyrządzony kawał mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, oj ...widzę tu coś pysznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Schab na bogato:) i to nam się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń