wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto na jogurcie naturalnym - szybkie i proste

Sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami więc u wielu z nas trwa wyjadanie zapasów w postaci  owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym).


SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę)
2 jajka
1 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki
0,5 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej+bułka tarta do wysypania formy 
dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)* 

*nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec

1. Owoce z kompotu dobrze odsączyć.
2. Formę wysmarować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód i brzegi)
3. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 
4. Na wierzch wyłożyć owoce.  Piec do suchego patyczka ok 50 min w 180*C (grzanie góra-dół).

Uwaga! 

Ciasto to wspaniale nadaje się do zabrania na wycieczkę, piknik czy do pracy.




30 komentarzy :

  1. Ciasto faktycznie do wszystkich owoców.Za każdym razem będzie smakowało inaczej:) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasto, szczególnie wersję z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja korzystam z zaproszenia i lecę na kawkę i ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie proste ciasta z owocami:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jogurtowe ciacho! ze świeżymi też powinno się udać, tylko nie należy ich dodawać zbyt dużo i lepiej takie, które nie puszczają dużo soku (morele, porzeczki, agrest)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie szybkie i proste ciasta najszybciej znikają, bo są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po pierwsze....przeurocze gąsienniczki, po drugie oj ten sezon owocowy nich przychodzi szybciej, a po trzecie ciach bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiedzę, ze nie tylko u mnie czyszczenie spiżarni :) I dobrze, bo ciacho prezentuje się znakomicie! Kilka dni temu też piekłam podobne i było tak smaczne, że rodzinka doprasza się kolejnego. Teraz spróbuję Twojego przepisu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak przepysznie wygląda! No i uniwersalne ciasto można za każdym razem dodawać inne owoce! Bardzo fajny przepis!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pięknie wygląda no i pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, lubię takie proste ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasta z owocami są najlepsze, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo takie lubię, proste są moimi ulubionymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda :D My byśmy jeszcze najchętniej każdy kawałek przed zjedzeniem polały jogurtem naturalnym :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tego typu ciasta, proste i szybkie, a te z olejem dodatkowo długo pozostają świeże ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Spróbowałam...jest pyszne:) jednakże nie wyrosło mi tak jak na zdjęciu....i zrobił się zakalec? Za dużo mąki? dodałam proporcje jak w przepisie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej:( Robiłam to ciasto kiulkanaście razy i nigdy nie wyszedł mi zakalec... Wina może być tylko po stronie owoców - musiały być zbyt soczyste i puściły za dużo soku. Jakich owoców użyłaś?

      Usuń
  17. Dodałam śliwek z kompotu:) Będę próbować dalej, bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki dość soczyste są i mogły puścić sporo soku, możesz spróbować piec go troszkę dłużej, najlepiej jest sprawdzać patyczkiem czy jest już suche

      Usuń
  18. Witam, moje ciasto rowniez nie wyszlo zbyt dobrze. Miejscami jest bardzo zbite. Niestety.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto ma być lejace? Ja mam jedna wielka zbita kule :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany lub odrobinę gęstsze. Może jogurt był za gęsty? ja używam takiego rzadkiego lejącego...

      Usuń
  20. a czy mozna uzyc do tego ciasta jogurtu typu greckiego?

    OdpowiedzUsuń