Swojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny!
SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki (lub torchę więcej, jeśli ciasto jeszcze się klei)
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka
5-6 łyżek cukru
12 brzoskwiń (lub 2 puszki brzoskwiń w zalewie)
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).
Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych ;)
Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami, którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :)
A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami
Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Jakie świetne ciasto;)
OdpowiedzUsuńbo teraz brzoskwinie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne ciasto, pamiętam jak jeden z gości pytał kiedy wkładałam te brzoskwinie nadziane budyniem. :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńciasto kruche z budyniem i owocami u mnie znika w jedno popołudnie:)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie i smak:)
czuję, że posmakowałoby mi:) ostatnio piekłam ciasto z budyniem i agrestem, a to z brzoskwiniami prezentuje się jeszcze pyszniej!
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie i budyń to świetna sprawa :) ja lubię taką spontaniczność :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! brzoskwinie wyglądają o wiele lepiej niż jabłka :-))) (chociaż jabłka uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasta z budyniem a połączenie z brzoskwiniami musi smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za przejęzyczenie w przepisie, oczywiście do pieczenia częściej stosuję pierwszy sposób a nie drugi - żeby nie trafił się zakalec podpiekam najpierw spód.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z brzoskwiniami wygląda szałowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z budyniem i owocami. A podanie tego świetne. Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, robiłam podobne tylko z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje, jeszcze lepiej pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Przyszła pora na brzoskwinie (:
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! Ta warstwa brzoskwiń musi smakować wyśmienicie i do tego pyszne ciasto! No po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie tak zachęcają kolorem, że chce się zjeść od razu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo apetycznie wygląda! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z brzoskwiniami.
OdpowiedzUsuńJa przyrządzam podobne ciasto z jabłkami- zapraszam do odwiedzenia: http://mandarynkiipomarancze.pl/ciasta-ciasteczka/221-jablka-w-ciescie.html
Świetne ciacho *.*
OdpowiedzUsuńWykorzystanie brzoskwiń okazało się strzałem w dziesiątkę!
Ojej wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńOj kochana kusisz tymi ciastami :)
OdpowiedzUsuńPyyyyycha!!
OdpowiedzUsuńWitam smakowicie wygląda to ciasto ale czy mogę użyć do niego budyń zrobiony swój bo tego kupnego nie lubię?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być swój budyń, tylko należy pamiętać żeby był gęstszy niż zwykle (trzeba dać ok 3/4 standardowej ilości mleka)
UsuńDziękuję bardzo za szybką odp.
OdpowiedzUsuńA czy mogą być brzoskwinie z puszki?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej mogą być z puszki :)
UsuńWitam, a do tego ciasta nie daje się jajek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie, nie dajemy tu jajek :)
UsuńA poco serek homogenizowany ??
OdpowiedzUsuńDodajemy go do kruchego ciasta
OdpowiedzUsuńwitam .. czy moge zrobic to ciasto bez budyniu ? .. Ala
OdpowiedzUsuńNie ryzykowalabym - ciasto moze nasiąknąć sokiem z owoców a poza tym smak nie będzie ten sam
UsuńBardzo pyszne ciasto dziś upiekłam na 8 rocznicę ślubu dziękuję
OdpowiedzUsuńTeż chętnie wypróbuje ten przepis. Lubie co jakiś czas coś nowego robic w kuchni
OdpowiedzUsuń