wtorek, 15 grudnia 2015

Krówka z jabłkami bez pieczenia

Fantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej, bitej śmietanki i jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione. Jabłka wspaniale przełamują słodycz pozostałych warstw i świetnie się z nimi komponują. W efekcie mamy pyszne ciasto i to bez włączania piekarnika :)


 
SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) 
herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej)
1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)
600 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix (można pominąć)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
1/3 szkl wody
1/3 szkl cukru
1 galaretka pomarańczowa

1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
2. Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!).
3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Przełożenie (od dołu):
1. Herbatniki
2. Połowa masy krówkowej
3. Herbatniki
4. Połowa jabłek
5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
6. Herbatniki
7. Połowa jabłek
8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
9. Herbatniki
10. Odłożona bita śmietana

Można ozdobić startą czekoladą lub tak jak ja płatkami migdałowymi.








Inspiracja: W kuchennym oknie

32 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł na połączenie krówki z jabłkami! Podoba mi się to ciasteczko i chętnie je przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis:)
    choć sama lubię piec, to są takie sytuacje że mi się nie chce, a tak przepis podrzucę córkom niech przygotują:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu ciasto poprostu rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proste, a takie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne - cudowne połączenie, szkoda, że nie mogę spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho. Z pewnością jest pyszne Aniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przekładaniec :D Ta krówka z jabłkami musi się super łączyć :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie "wygodne" ciacha, wygląda cudownie, a skład mówi że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny pomysł :) Zamieniłabym tylko herbatniki na digestive :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne zestawienie słodkiej masy krówkowej z kwaskawą masą jabłkową..musi smakować przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny na Sylwestra. Bo na Święta juz lista zamknięta :D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetyczne ciacho, zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo pomysłowe i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne ciacho :) Jabłka to trafiony dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie :) Muszę wypróbować takie połączenie smaków. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł na dodanie jabłek świetny, sama krówka jest za słodka, a taka wersja mi bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na takie połączenie bym nie wpadła :) Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. super przepis... tylko czemu mam takie mokre jabłka? odcisnąć je czy jak ?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może taka odmiana.. Jeśli jabłka są zbyt soczyste to można je dłużej smażyć albo dodać jeszcze 1 galaretkę np. agrestową

      Usuń
  19. Wspaniały pomysł na pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można warstwę jabłkową zamienić na już gotowy dżem jabłkowy ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
  21. A gdzie dodać serek?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto proste i rewelacyjnie smakuje

    OdpowiedzUsuń