środa, 18 marca 2015

Jajka faszerowane pastą z makreli

Za moim mężem od jakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania.


SKŁADNIKI: (na 6 szt)
10 dag makreli (obranej, bez ości)
1 łyżka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
6 jajek ugotowanych na twardo
1-2 ogórki konserwowe
1/2 cebulki czerwonej
kawałeczek czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
ewentualnie szczypiorek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

1. Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą.
2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli.
4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość wymieszać dokładnie łyżką i doprawić do smaku.
5. Gotową pastą nadziać jajka.




ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

14 komentarzy :

  1. Pyszna propozycja, na co dzień i od święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne faszerowane jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane, jak dla mnie pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pastę z makreli. czasami przyrządzam ją do kanapek. myślę, że w jajku smakowała pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam i mogę jeść codziennie :)pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  7. wcześniej pastę makrelową jadłam na kanapkach, ale faszerowane nią jajka chyba są jeszcze smaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pyszną przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne jajka i ich sposób faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny pomysł na wielkanocne śniadanko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na nadziewane jajka :) A pasta na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wielkanocny klimat :-) pyszne jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pasty jajeczne często goszczą u mnie podczas śniadania, szczególnie w weekendy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo super przepis na pewno się przyda na święta ;)

    OdpowiedzUsuń