czwartek, 2 kwietnia 2015

Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli

Chciałam Wam pokazać fajny sposób na serwowanie świątecznych sałatek ale... nie chciało mi się robić przed świętami sałatki jarzynowej :) A tu niespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :)




SKŁADNIKI: (na 4 duże babeczki lub 8 małych)
1  tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki)
1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech
1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech
1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 pomidorki koktajlowe
szczypiorek 
sól, pieprz do smaku

1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje:
a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki (jest to najłatwiejsze) 
b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę
c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek uprzednio ugniatając je drugą jednakową foremką do babeczek żeby złapały kształt
Tak przygotowane miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć).

2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym.







A to produkty z mojej paczki od firmy Orzech oraz te użyte przeze mnie do przygotowania sałatki.



A tu link dla tych, którzy chcieliby sobie poczytać o firmie i produkowanych przez nią polskich, zdrowych, ekologicznych produktach: KLIK


18 komentarzy :

  1. I nie trzeba potem zmywać-sałatka idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się :-) więcej takich jadalnych talerzy i miseczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka sałatka byłaby pewnie tez pyszna w babeczkach z kruchego, niesłodkiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałateczka, bardzo fajnie podana

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł !!! Tak podana sałatka smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na podanie tej sałatki. Nie wpadłabym na taki, u mnie tradycyjnie podawana jest w salaterce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak efektownie podana sałatka, pomysł na miseczki bombowy

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł z tymi koszyczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie i pomysłowo podana sałatka :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka zawsze spoko a w takiej miseczce jest to ciekawe urozmaicenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł z takim podaniem sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne podanie sałatki :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka pyszna, świetne podana :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka tak podana wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jarzynowa sałatka to nieodłączny element świąt :) Ale te miseczki to genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. super podana, wygląda super! wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń